Et koncept på jagt efter en organisatorisk form og samfundsmæssig mening
Supertanker har siden 2003 eksperimenteret med redskaber til dialog, netværksskabelse og idégenerering. Afsættet var debatten om byomdannelsen i Københavns havn, men siden rettede vi fokus mod urbane problemstillinger som Christiania, det ‘kreative’ og mangfoldige København, Krøyers Plads, Sydhavnen, urban og social innovation i Hedehusene, mm.
Mellem paneldebat, retssag og workshop
Et af de stærkeste redskaber, vi foreløbig har udviklet er retssagsdebatten og workshoppen Fri Proces! Kernen i redskabet er at kombinere elementer fra så forskellige arenaer som retssagen, paneldebatten, den kreative workshop og den uformelle event. Hver for sig har disse arenaer stærkt afgrænsede formål og styrker. I Fri proces! kombineres de, så der skabes:
- Et højt rationelt og intuitivt vidensniveau
- En både saglig og spændende dialog
- Inspiration til og udvikling af nye idéer
- Social atmosfære i en urban scenografi
Udviklet i forbindelse med den , som vi sammen med studenterorganisationen PlaNet arrangerede i 2004, er den skræddersyet til at håndtere højtprofilerede og (således) polariserede sager. I de følgende år anvendte vi konceptet til konferencer, møder og høringer om bl.a. kreativ (urban) byudvikling på Refshaleøen (Kroner og Kreativitet, 2005), mangfoldig byudvikling (Mangfoldige Nørrebro, 2006; Plads til forskel, Vesterbro, 2014), tværkulturel sameksistens (Co-Existence of Civilizations, 2006), kvarterløftevaluering (Byer for alle for retten, 2006), højhusstrategien i København (2007) og frivilligkulturen i almene boligområder (2008), grænselandet mellem aktivisme og overlevelse for fristeder (Frihed og friværdi, Bolsjefabrikken, 2012) samt undervisning i konflikt og byplanlægning på Roskilde Universitet (2010-).
Efter den første etableringsfase som ngo har Supertanker prøvet kræfter med by- og samfundsspørgsmål i vidt forskellige roller (projektmagere, forskere, eksperter, konsulenter). De mange erfaringer har vist os, at Fri Proces!-konceptet anvendes bedst i en ‘autonom’ kontekst, hvor dagsordenen for det enkelte arrangement samtidig peger mod overordnede dagsordener for byen (især afprøvet i 2004, 2005 og 2006, 2012 og 2014, men ellers, i rollen som konsulent, i ringere grad).
Eksperimenterende sparring med bysamfundet i Praxis Cph
Vi ønsker at skabe de nødvendige rammer, hvorunder Fri Proces! kan anvendes som en kritisk sparring til det politiske klima (i bred forstand: Medier, daglig debat, planlægning, osv.) i København og Danmark. Vi vil i forskellige samarbejdsformer eksperimentere med disse rammer i vores egen, lille opsamlingsenhed for praktiske og politiske erfaringer, Praxis Cph. Vi offentliggjorde en første, lille programerklæring for Praxis Cph på Grundlovsdag 2021 og har siden arbejdet videre med tankerne i en skitse til et kommende Københavner-tribunal.